Energielabel van je woning
Als woningeigenaar, verkoper of verhuurder ben je per 1 januari 2022 verplicht om bij oplevering, verkoop of verhuur van de woning een geldig energielabel te registreren. Het geeft inzicht in de energieprestatie van de woning en de verbetermogelijkheden voor isolatie en installaties.
Heeft je woning al een energielabel? Check het via ‘Zoek je energielabel’.
Is er nog geen geldig geregistreerd energielabel? Kortekaas & Kooijman makelaars en taxateurs kan dit voor je regelen.
Hoe lang is een energielabel geldig?
Een energielabel is 10 jaar geldig, de verloopdatum staat vermeld op het label. Er is geen verplichting om geldige energielabels te vervangen als de bepalingsmethode verandert. Ook worden reeds geldige energielabels niet omgezet op het moment dat de bepalingsmethode verandert. Als op het moment van verhuur of verkoop de geldigheidsdatum van een energielabel is overschreden, vraag je een nieuw energielabel aan.
Geen boete riskeren
Bij het ontbreken van een geldig energielabel bij een transactiemoment (oplevering, verhuur of verkoop van het huis) riskeert de woningeigenaar een boete. De boetes per situatie staan op de website van de Inspectie voor Leefomgeving en Transport (ILT) en kunnen oplopen tot een paar honderd euro, plus alsnog de verplichting om een energielabel op te laten maken.
Energielabel bij recreatiewoningen
Bij de verkoop of verhuur van een recreatiewoning is het doorgaans verplicht een geldig energielabel beschikbaar te stellen. In de regelgeving bestaan enkele uitzonderingen hierop. Zo is er geen energielabel nodig voor:
- alleenstaande gebouwen met een gebruiksoppervlakte van minder dan 50 m2,
- voor bewoning bestemde gebouwen die minder dan 4 maanden per jaar worden gebruikt. Deze gebouwen hebben een verwacht energiegebruik van minder dan 25% van het energiegebruik bij permanent gebruik.
- rijksmonumenten
Energielabel aanvragen?
We helpen u graag bij aanvragen van een energielabel.